Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Тайланд

Площ 513 115 км2. Население: 63 777 350. Столица: Банкок с население 10 000 000. Официален език: Тай. Грамотност: 94%. Общ брой езици: 75. Народностни групи 87: А - 54 Б - 26 В - 7 (А са народи, които са под 50% евангелизирани, Б - народи над 50% евангелизирани и със значително християнско присъствие, В - над 60% християни). Религия: будисти 92,34%, мюсюлмани 5,24%, християни 1,62%. Мисионери в Тайланд – 1 500.

Молитвени нужди:

1. Тайланд означава "свободна земя" поради факта, че страната не е била колонизирана от западните сили за разлика от съседите си. Вярва се, че специален ангел Фра Саям Девадирадж защитава земята и затова са му направили златен образ, на когото постоянно се кланят. В Тайланд има изобилие от различни култури, омилостивяване на духовете, окултни практики и Будизъм заедно със социална обвързаност, от която малцина дръзват да излязат. За много тайландци тяхната националност и религия са неразделно свързани. Правителството закриля сексуалната индустрия, която дава 14% от брутния вътрешен продукт, наркотрафикантите и престъпниците. Сивата икономика е в по-голям процент от официалната. Молете се за честни и справедливи управници, които да бъдат издигнати и издадат закони, ограничаващи корупцията. Молете се също и за духовен пробив, така щото тайландците наистина да намерят свободата си, която е само от Господ Исус.

2. Растежа на Църквата е бил разочароващ. След четири века работа на католиците и 175 години протестантска работа тайландските християни са само 1,6% от населението. Молете се за:
* Високи стандарти на святост в църковния живот. Църковните лидери трябва да застанат категорично срещу смесицата от фалшиви учения, високия процент на отстъпничество, неразумното използване на църковни средства и толерантност към греха, резултат от което е провал в дисциплинирането на лидери, които грешат.
* Насърчаване на тайландската църква в използването на тайландска музика, начин на поклонение, литургика и архитектура, а не както е до сега – копиране на западните модели. Всичко това да е под водителството на Святия Дух.
* Съживлението и нова духовна жизненост и видение. Увеличаването на богатството води до самодоволство и материализъм, което умъртвява копнежа по Бога и копнежа за евангелизиране. Много църкви в селските области са бедни и често, и неграмотни.

3. Групи от населението, нуждаещи се от специфично служение:

* Банкок – един от най-влиятелните градове в Азия, познат също като "града на ангелите" и "греховния град". Над 2 милиона изкарват прехраната си от сексуалната индустрия. Повечето от 100 000 мъже и 700 000 жени проститутки обслужват похотта на тайландците и чуждестранните туристи. Престъпления, наркотици и алкохолизъм са широко разпространени. СПИН е главния проблем. Между 40 и 80% от населението умират от СПИН. Има само около 40 000 Евангелски вярващи в Банкок. Молете се за тайландските и чуждестранни християни, които се опитват да печелят души за Исус там.
* От 73 провинции в Тайланд 14 имат по-малко от 1000 християни през 1992 г. Три имат по-малко от 100 християни (Фангнга, Ранонг и Ангтонг), четири нямат никакви Евангелски събрания. През 2000 г. ситуацията се е подобрила съвсем слабо.
* Средната класа и богатите тайландци. Заможни и образовани, но показващи слаб интерес към Евангелието, интересуващи се сериозно от окулта и некроманията.
* Будистките монаси наброяват над 300 000. Монашеската институция се е дискредитирала чрез скандали. Молете се за християнска работа между тях – много будистки монаси искрено търсят мир.
* "Златния триъгълник". Макът е единственото доходно растение за повечето северни племена. Отглеждането му е силно изкушение и за християните и огромна бариера пред невярващите да се покаят. Търговията с наркотици ражда несигурност и насилие. Молете се за вярващи и мисионери в тези чувствителни области.
* Деца в криза. Много момиченца се отвличат за да проституират. Над 35 000 са бездомните деца, над 5 милиона деца работят срещу мизерно заплащане. Молете се за всички, включени в служението на тези малки, нещастни дечица.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.