Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Сомалия

Площ 638 000 км2. Население: 9 525 600. Столица: Могадишо с население около 1 500 000. Официален език: сомали, английски на север, италиански на юг и малцина говорят арабски. Грамотност: 24%. Общ брой езици: 14. Народностни групи 22: А - 16 Б - 0 В - 6 (А са народи, които са под 50% евангелизирани, Б - народи над 50% евангелизирани и със значително християнско присъствие, В - над 60% християни). Религия: мюсюлмани 99,96%, християни 0,04%. Мисионери в Сомалия - няма данни.

Молитвени нужди:

1. Сомалия вече не съществува като жизнеспособна страна. Нейният бъдещ размер, състав и водачество са обвити в неизвестност. Молете се за Обединените нации, международните и националните лидери да имат съгласие за бъдещето на Сомалия, а така също и за бъдещите управници да се поучат от миналото и да управляват страната за доброто на нейните хора, с уважение към човешките права - включително и религиозна свобода. Молете се войнствените ислямистки групи никога повече да не вземат контрол над страната.

2. Ислямът е провалил страната. Молете се неговата неадекватност да стане явна на всички, така че в новата Сомалия нацията да може свободно да чуе Евангелието и да вярва. По-голямата част от населението никога не е било изложено на Евангелието.

3. Работата на мисиите e била ограничена, опасна и възпрепятствана със забрани, като през 1974 г. е била насилена да спре. Шведските лутерански мисионери са спечелили за Господ Исус няколко стотин сомалийци в периода между 1898 и 1935 г. Менонитските мисионери също са видели няколко стотин сомалийци да се обръщат към Господ. Молете се за работници в Сомалия да бъдат призвани, приготвени и готови да служат в тази определено затворена за Евангелието страна.

4. Сомалийските християни са изпитали голяма опозиция; много от тях са неженени мъже - има само неколцина християнки. През 1991 г. е имало около 500 сомалийски католици и няколко стотин евангелисти, повечето от тях тайни вярващи. Някои от тях са избягали от анархията и са потърсили прибежище в Кения, Етиопия, Йемен и другаде. Молете се за тяхната закрила, растеж във вярата им и смелост да свидетелстват когато имат възможност.

5. Християнското служение, насочено към страдащите в Сомалия е от голяма нужда. Някои изчисляват, че докато дойде мирът в Сомалия 25% от населението ще умре а други 30%, болшинството от които деца ще бъдат за винаги наранени чрез недохранване и осакатяване. Молете се за:
* Помощни работници (някои от тях са християни), които срещат опасности, огромен стрес и разочарование. Молете се християнските помощни организации да имат възможност да влязат в страната, да помагат в изграждането на наново на живота на сомалийците и да намерят възможности да споделят своята вяра.
* Бежанците в Кения (500 000) и служенията, насочени към тях. Има нужда от подобни служения и в Етиопия (200 000), Йемен (60 000), в страните от Персийския залив и на Запад.

6. Сомалийската Библия е била публикувана през 1977 г. Много Нови Завети са били раздадени на ръка точно преди изгонването на мисионерите през 1974 г. От тогава насам Библията и християнската литература тайно е разпространявана в бежанските лагери в отговор на излъчванията по християнското радио.

7. Радиопредаванията приготвени от CNC в Кения и излъчвани от FEBA, на Сейшелските острови. Отзвукът на тези половин часови, ежедневни предавания е добър. Това е главния начин за достигане на Евангелието директно в страната.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.