Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Йордания

Площ 89 206 км2. Население: 6 669 340. Столица: Аман, с население 1 575 000. Официален език: арабски. Грамотност: около 86%. Народностни групи: 12 А 6 Б 3 В 3. (А - народи, които са под 50% евангелизирани, Б - народи над 50% евангелизирани и със значително християнско присъствие, В - над 60% християни). Религия: Ислям 96,19%, християни 2,75%, нерелигиозни 1%. Мисионери в Йордания: няма данни.

Молитвени нужди:

1. Молете се за мира на тази земя, за краля и правителството. Молете се да се запази религиозната свобода въпреки нарастващия екстремизъм на някои мюсюлмани. Йордания е център на много християнски дейности и служения и много голяма част от християнската работа в Близкия Изток може да пострада ако има отстъпление от Църквата в тази страна.

2. Християнската общност е претърпяла смаляване в последните десетилетия поради ниска раждаемост, висока емиграция, влияние на мюсюлманските бежанци и възход на политизирания Ислям. От 1970 до 2000 г. йорданското християнско население е намаляло наполовина. И все пак християни се намират във всички сфери на обществения живот. И католиците и православните християни са важна част от йорданската общност. Молете се християните да бъдат сол и светлина в Йордания и да намерят начин да свидетелстват, както на номиналните християни, така и на нехристияните.

3. Евангелските църкви растат бързо и техния брой се е удвоил от 1990 г. насам. Има 40 църкви и още толкова домашни групи, където 12000 Евангелски християни се срещат. Повечето обръщенци са от номиналната християнска общност, но наскоро и мюсюлманите започват да открива Исус, Божият Агнец. Молете се за единство сред Йорданските вярващи, за да могат да работят заедно и направят Исус Христос познат в Йордания.

4. Постоянната загуба на лидерски потенциал поради емиграцията причинява проблеми в Тялото Христово. Само 20% от църквите имат пълновременни водачи, но чрез няколко агенции и Йрданската Евангелска Теологична Семинария повече арабски лидери се обучават за работа както в Йордания, така и в Арабския свят. Работата с младежи в християнски лагери, провеждани от MANARA са били плодоносни в последните години; стратегическо служение, имайки предвид, че 50% от йорданското население е под 15 години. Молете се повече йордански вярващи да бъдат призвани към пълновременно служение.

5. Чуждестранните мисионери имат ограничена възможност да служат поради чувствителната религиозна и политическа ситуация. 20 и повече агенции са въвлечени в широк спектър от дейности често подкрепяйки и издигайки националната Църква. Йордания също е домакин на езиково училище, където много чужденци учат арабски за тяхната служба в Арабския свят. Молете се живота на тези чужденци да препоръчва на йорданците Господ Исус и така да се отварят възможности за свидетелстване. Молете се Йорданската Църква да порасне във видението си за мисионерската работа.

6. Недостигнатите представляват мнозинството от населението. Има голяма врата за Евангелието; 35% от йорданците показват интерес да научат нещо повече за Исус. Молете се всеки йорданец да има възможност да чуе Евангелието Специално се молете за:
* Мюсюлманското мнозинство. Много все още не са чули Евангелието по ясен начин. Молете се за чувствителност към Святия Дух, когато им се свидетелствува. Има няколко успешни метода: литературата, медиите, приятелството, програми за развитие, домашни събирания и лагери. Молете се за закрила над обръщенците поради възможност за гонение. Молете се също гражданското законодателство да не забранява мюсюлмани да се обръщат към Христос.
* Милионите палестински и иракски бежанци, някои от които са добре интегрирани в обществото, но други все още страдат от горчивина и омраза към евреите или американците – болки, които само Човекът от Голгота може да изцери.
* 200 000 бедуини, много от които все още са номади, а други са в армията или живеят в градовете. От тях вярващи са малцина.

7. Служението на медиите. Обстоятелствата в Йордания подчертават важността на използването на радиото, телевизията, видеото и литературата. Арабски програми се излъчват от Сейшелските острови, Кипър и Норвегия, като сателитната телевизия има огромно влияние. Молете се за дългосрочни плодове!

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.