Азербайджан 
 Албания 
 Алжир 
 Афганистан 
 Бангладеш 
 Бахрейн 
 Бруней 
 Буркина Фасо 
 Бутан 
 Виетнам 
 Гамбия 
 Гвинея 
 Гвинея-Бисау 
 Джибути 
 Египет 
 Еритрея 
 Израел 
 Индия 1 
 Индия 2 
 Индия 3 
 Индия 4 
 Индия 5 
 Индия 6 
 Индия 7 
 Индия 8 
 Индия 9 
 Индия 10 
 Индонезия 1 
 Индонезия 2 
 Индонезия 3 
 Индонезия 4 
 Ирак 
 Иран 
 Йемен 
 Йордания 
 Казахстан 
 Камбоджа 
 Киргизстан 
 Китай 1 
 Китай 2 
 Китай 3 
 Китай 4 
 Китай 5 
 Китай 6 
 Китай 7 
 Китай 8 
 Китай 9 
 Китай 10 
 Китай 11 
 Китай 12 
 Кувейт 
 Лаос 
 Либия 
 Ливан 
 Мавритания 
 Малайзия 
 Малдиви 
 Мали 
 Мароко 
 Мианмар 
 Монголия 
 Непал 
 Нигер 
 ОАЕ 
 Оман 
 Пакистан 
 Сауд.Арабия 
 Сев.Корея 
 Сенегал 
 Сингапур 
 Сирия 
 Сомалия 
 Судан 
 Таджикистан 
 Тайван 
 Тайланд 
 Тунис 
 Туркменистан 
 Турция 
 Узбекистан 
 Чад 
 Шри Ланка 
 Япония 1 
 Япония 2 

 

Предишна странаСледваща страна

 

Китай 6 част

Провинциите на Китай

Провинция Кингхай. Територия: 721 000 км2 – голяма високопланинска пустинна провинция в Западен Китай, разположена на Тибетското плато. Население: 5 098 000. Столица: Шининг. Религия: мюсюлмани 16%, християни 2,3%.

1. Този изолиран район е пълен със затворнически лагери. Много хиляди затворници са изпитали огромни трудности тук - включително много вярващи. Молете се за вярващите в затворите, вярата им в Бога да расте и тези около тях да бъдат благославяни поради това.

2. През 1940 е имало само няколко стотин християни, главно в столицата, но през последните 20 години се наблюдава значителен християнски растеж, особено в по-големите градове. Вярващите са бедни, но желаещи да евангелизират. Молете се това служение да бъде плодоносно.

3. Недостигнатите:

* Тибетците са силно вярващи в ламаистичния будизъм. Техните условия на живот са мизерни и се препитават от отглеждане на якове. През 1996 г. студът и снеговалежите са били безпрецедентни. Това е довело до унищожаването на много стада якове и обричането на пълна бедност на тибетците. Християнската помощ, която им е била оказана е послужила за свидетелство. Сеха има шепа вярващи, които са изолирани един от друг. Молете се за отворени сърца, връзване на демоничните сили и за много хора да бъдат свободни в Исус.
* Племената Ту и Монгоур са ламаистични будисти без нито един християнин. Между тях няма никакви служения.
* Мюсюлманите Хуи, живеещи в столицата Шининг са многобройни, но с много малко християни между тях и слабо евангелизирани.
* Мюсюлманите Салар и Бонан остават абсолютно недокоснати с Благата вест.

Провинция Лиаонинг. Територия: 151 000 км2 – най-южната от трите провинции в Манджурия, граничи с Жълто море и Северна Корея. Население: 42 863 000. Столица Шенянг. Религия: християни 5,1%, мюсюлмани 0,7%.

1. Църквата е нараснала значително. В миналото, преди революцията Църквата е била изградена на силна презвитерианска основа. Над 20% от християните в провинцията са Корейци. От страна на властите са били положени специални усилия през 1997 г. за да подтиснат протестантските и католическите "незаконни" дейности. Молете се за мъдрост, сила и евангелизаторски копнеж в сърцата на вярващите.

2. Племето Манчу е управлявало Китай от 1644 до 1911 г. Повечето хора от това племе са със светски възгледи, но някои все още са шаманисти. Откликът към Благата вест е много ограничен и християните между тях са 0,1%. Молете се за тази огромна недостигната група от 12,6 милиона.

3. Племето Ксибе са алтайско-тунгуски народ, които в голяма степен са асимилирани от китайската култура и само малцина между тях са християни.

Провинция Нингшиа. Територия: 66 400 км2 – полупустинна степ с плодоносна ивица покрай бреговете на Жълтата река. Население: 5 410 000. Столица Юнчуан. Религия: мюсюлмани 34%, християни 3,9%.

1. Племето Хуи наброява 10,6 милиона, но се намират във всяка провинция в Китай. Те са наследници на мюсюлмански търговци, монголци и китайци. Силно защитава културата и религията си, но говорят Мандарин (официалния език в Китай). Те са най-голямата мюсюлманска етническа група в Китай. За 30 години мисионерска работа преди комунистите да дойдат на власт много малко са приели Христос. Сега във вярващите има подновен интерес за достигането им. Молете се за християните в Китай да имат товар да достигнат това племе и желание да се адаптират към тяхната култура, за да бъдат ефективни.

2. Има голямо обръщане към Исус в северната част покрай Жълтата река, където живеят много китайци Хан. Католическата църква е в съживление. Молете се за добри лидери и качествена литература за тези християни – и двете са от голяма нужда.

Бъдете изобилно възнаградени от Господ за Вашите молитви за тази страна.